Over Read2Me!

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Een initiatief van Stichting Lezen om lezen in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten.

In het schooljaar 2009-2010 startte Read2Me! vanuit een Brabantse pilot. Sindsdien doen er elk jaar meer en meer bibliotheken en middelbare scholen mee aan de voorleeswedstrijd. Inmiddels staat de teller op zo’n 65 bibliotheken en ruim 1.180 brugklassen van meer dan 165 vo-scholen!

Niet gek, want Read2Me! is een waardevolle toevoeging voor het onderwijscurriculum. Uit de evaluaties blijkt elk jaar weer dat de voorleeswedstrijd inhoudelijk perfect aansluit bij de lespraktijk van het vak Nederlands.

De wedstrijd telt vier rondes:
  1. In december/januari strijden de brugklassers op schoolniveau
  2. In februari gaan de beste brugklassers van een school de strijd aan met andere vo-scholen uit het werkgebied van de bibliotheek
  3. In maart/april verplaatst de wedstrijd zich naar provinciaal niveau
  4. In mei is de landelijke finale met afgevaardigden uit (bijna) elke provincie
Read2Me! wil:
  • het leesplezier bij vo-leerlingen vergroten
  • het lezen van jeugdliteratuur bevorderen
  • de structurele samenwerking tussen bibliotheken en middelbare scholen versterken
Stichting Lezen

Read2Me wordt mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek). De Bibliotheek op school is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheeksector voert het programma uit. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW.

Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Het actieplan bedient diverse leeftijdsgroepen; voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten.

Image