Over Read2Me!
Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Deze voorleeswedstrijd – een intiatief van Stichting Lezen – daagt leerlingen uit om in wedstrijdvorm voor te lezen uit hun favoriete boek. Het resultaat? Meer leesplezier, betere taalvaardigheid en trotse brugklassers op het podium.
In het schooljaar 2009-2010 startte Read2Me! vanuit een Brabantse pilot. Sindsdien doen er elk jaar meer en meer bibliotheken en middelbare scholen mee aan de voorleeswedstrijd. Inmiddels staat de teller op zo’n 65 bibliotheken en ruim 1.180 brugklassen van meer dan 165 vo-scholen!
Niet gek, want Read2Me! is een waardevolle toevoeging voor het onderwijscurriculum. Uit de evaluaties blijkt elk jaar weer dat de voorleeswedstrijd inhoudelijk perfect aansluit bij de lespraktijk van het vak Nederlands.
De wedstrijd telt vier rondes
- Voorlezen in de klas
- Schoolronde
- Lokale ronde (bibliotheek)
- Provinciale finale (feestelijke afsluiter!)
Zo werkt het
- Leerlingen kiezen een fragment uit een jeugdboek (bijvoorbeeld van de Jonge Jury).
- Elke school organiseert een voorleesronde in december/januari. In de verschillende brugklassen worden voorrondes gehouden.
- De schoolwinnaar gaat in februari door naar de bibliotheekronde en mogelijk ook nog naar de ‘grote provinciale finale’ in maart/april.
- In elke ronde draait het om: (voor)leesplezier, expressie én lef!
Read2Me! wil...
- het leesplezier bij vo-leerlingen vergroten.
- het lezen van jeugdliteratuur bevorderen.
- de structurele samenwerking tussen bibliotheken en middelbare scholen versterken.
Stichting Lezen
Read2Me! wordt mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek). De Bibliotheek op school is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheeksector voert het programma uit. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW.
Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Het actieplan bedient diverse leeftijdsgroepen; voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten.
