Twee winnaars Voorleeswedstrijd Read2Me!

In een zinderende finale streden acht kandidaten om de titel ‘Voorleeskampioen van Nederland’. Deze wedstrijd voor brugklassers vond plaats in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA), waar zich zo’n 250 toeschouwers hadden verzameld om de acht finalisten met yells en spandoeken aan te moedigen.

Gezellige middag
In twee ronden lazen finalisten uit alle hoeken van Nederland ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. Onder leiding van MTV-presentatrice Nadia Palesa Poeschmann vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en het door hen gekozen boek. Vervolgens lazen zij hun favoriete fragment daaruit voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, was aan de driekoppige jury de taak om een winnaar aan te wijzen. Schrijfster Caja Cazemier (Vamp), actrice Fatma Genç, (bekend van de televisieserie SpangaS) en Christiaan van Willenswaard (initiator voorleeswedstrijd en voormalig adjunctdirecteur Stichting Lezen), hadden geen gemakkelijke opgave. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd verschillende acts bewonderen. De hiphopbasement uit Rosmalen maakte het podium onveilig met hun moves. Ook genoot het publiek de zangkunsten van Coco en de dansact van Ritalin. Zij waren beide deelnemers aan de Amsterdamse Kunstbende afgelopen maand.

Wie vielen in de prijzen?
Rond 16.45 uur was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar werd: Jolijn Tuenter van het Almende college uit Silvolde werd door de jury uitgeroepen tot beste voorlezer. Jolijn las voor uit De Rode Wolf van Simone van der Vlugt. De jury vond dat alles in de presentatie van Jolijn klopte, ze was zeer betrokken bij het verhaal en wist de luisteraar in het verhaal te trekken. Kortom, de terechte winnaar! Maar daar bleef het niet bij. Het publiek was meer overtuigd van de kwaliteiten van Bo Baars van het Insula college uit Dordrecht. Zij is uitgeroepen tot publiekswinnaar van Read2Me! Bo las voor uit Bommen op ons huis van Martine Letterie.

Alle finalisten zijn natuurlijk kampioenen, maar de winnaars kunnen nog lekker nagenieten van hun prijs. De juryprijswinnaar heeft een klassenbezoek van een favoriete schrijver gewonnen en daarnaast een boekenbon. De publiekswinnaar ontving ook een boekenbon. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.